Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Med statistik kan allt bevisas

Statistik är ett mycket svårt bevismedel; den kan felanvändas på alla sätt. ”Allt kan bevisas med statistik, även de största lögnerna”, är ett känt påstående.

Än svårare blir det att jämföra kortsiktiga aktuella uppgifter med långsiktiga faktaförändringar. Hur många som dör i år på grund av pandemin är svårt nog. Ser man på den allmänna dödsstatistiken efter åldersgrupp eller överdödlighet i procent, får man en hel annan bild än om man bara jämför dödstalen.

Efter åldersgrupp och överdödlighet i antal är det gamlingarna som är de mest utsatta, men i procent är det de betydligt yngre.

Ser man på lång sikt blir det ännu svårare. Hur ser det ut med misshandel i hemmet och följderna nu och på lång sikt för de olika åldersgrupper? Det lär vi aldrig kunna få svar på med statistik. Fördelningen av förekomsten och sättet att mäta är allt för skilda i olika regioner, länder och samhällsklasser.

I Sverige har vi synen att de mest utsatta bör skyddas, men vilka är de mest utsatta? Är det de äldre som dör i förtid eller de yngre som dör i förtid, eller kan vi skydda båda lika mycket eller lite? Är det de kvinnor och barn som utsätts för misshandel i hemmet nu och på lång sikt som ska skyddas mest, och får det gå på bekostnad av andra grupper?

En sak är statistiskt säkerställd: en pandemi skadar alla i samhället fast på olika sätt och i olika tidsperspektiv, både på ett humanistiskt och ett materiellt plan. Det vore klädsamt om man fördelar bördan på ett någorlunda jämnt sätt, vilket jag är övertygad om att den nuvarande svenska pandemipolitiken gör bättre än de flesta andra länders.

Om det är sant lär framtida utredningar tvista om beroende på vilka som är beställarna.

Hela världen togs med överraskning och varje land hade sina brister i hur de var förberedda och vilka förutsättningar de hade för att begränsa följderna. Men det är en annan aspekt, än hur man handlade efter utbrottet för att begränsa följderna.

Kick Leijnse, samhällsengagerad och statistiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel