Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Min dotter fick inte vara med och fira den samiska nationaldagen

Annons

Öppet brev till skolledning och samiska pedagoger i Krokoms kommun

Onsdag 6 februari är samernas nationaldag. Det firades för samiska barn och ungdomar på Magneten i Krokom. Jag åkte dit med mitt arbete för att titta och lyssna på uppträdandet. Jag var också där som tjidtjie (mamma) till en tjej som dock inte fick följa med, eftersom hon inte läser samiska på skolan.

När vi åkte därifrån frågade en av dem som följde med mig varför min tjej inte var där. Jag svarade att hon inte fått följa med. Då säger han: ”Varför fick hon inte det? Hon är ju också same i hjärtat!”

Här svarar Krokoms kommun: Samiska pedagogerna kunde bara ge ledigt för sina egna elever

Senare på kvällen var jag och en vän på Magneten och fikade. Vi gick då in på biblioteket och tittade på de samiska barnen och ungdomarnas utställning som öppnades tidigare under dagen. Utställningen är både fin och hemsk. Där kan man läsa om mobbning och kränkningar, men också fina saker. Jag avskyr mobbning och när andra har åsikter om vem man är. Alla är lika mycket värda.

När vi går där och läser är det en sak som slår mig. Här har de samiska pedagogerna hjälpt dessa barn och ungdomar att göra utställningen. Sedan görs samma sak som man kan läsa om där mot min dotter: Man kränker, gör henne jätteledsen och får henne att känna att hon inte hör till.

Min man, som är same, säger att så här har det alltid varit. Men då undrar jag om det verkligen ska få fortsätta att vara såhär?

Är man inte same om man råkar ha en förälder som inte är same? Om man kanske är adopterad, är man inte same då? Om man inte har renar, om man inte kan samiska? Eller är det som min vän på arbetet sa: ”De är ju också same i hjärtat!”

Fundera på det ni som har åsikter om detta. Vet ju att min dotter tyvärr inte är den enda som känner så här.

Mamma till en ledsen, kränkt tjej

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons