Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Motorsågskörkortet är orättvist

Motorsågskörkortet är en orättvis handling. Varför ska inte alla ha det?

Markägare, föreningar och snöskoterklubbar är befriade. Men inte en gammal gubbe som jag, som nyttjat motorsåg i 60 år utan incident, arbetat två år som skogsarbetare efter en kurs på en vecka på Skogvårdsstyrelsen, och sedan använt motorsågen för att hugga ved i skogen varje vår och sommar.

Men trottoarbönder som kommer från storstan och hit upp, som aldrig hållit i en motorsåg, för dem är det fritt fram att såga.

Det är pengarna som styr. Privata aktörer utfärdar motorsågskörkort för 8000–10000 kronor.

Ta bort lagen om motorsågskörkort. Lagfäst i stället att alla ska ha godkänd skyddsutrustning som inte motorsågen biter på. Och sedan ett årligt intyg från en verkstad på att motorsågen är i gott och säkert skick, och läkarintyg på att brukaren är frisk och kan vara i skogen och hugga.

Uteslut körkortet helt eller ändra så att alla måste ha det. Se över och bestäm ett enhetligt pris – 10000 kronor är för mycket för en som brukat motorsåg i 60 år.

Gösta Westerlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel