Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: MP: Alla barn har rätt till en meningsfull fritid

Alliansen har beslutat att ta bort Östersunds kommuns fritidsklubbar som vänder sig till mellanstadiebarn (åk 4–6). De drivs nu i egen regi eller av föreningar.

De välkomnar mellanstadiebarn som vill ha någonstans att vara efter skolan kostnadsfritt. Klubben har erbjudit barnen en meningsfull fritid med lek, spel och pyssel, men även pedagogiskt stöd i deras lärande.

Nu ska det i stället bli en fritidsverksamhet i likhet med den som riktar sig till de mindre barnen, det vill säga drivas av skolan och förses med en avgift. En stor risk med detta är att föräldrar väljer att inte skriva in sina barn av ekonomiska eller andra skäl och att barnen då inte kan gå till klubben efter skolan.

Beslutet riskerar att drabba de mest utsatta familjerna och bidrar till att öka klyftorna i samhället! Det får inte bli en klassfråga vilka barn som får möjlighet till en meningsfull fritid.

För att kompensera vill Alliansen att kultur- och fritidskontoret installerar gratis öppen fritidsverksamhet i vissa områden. Det betyder att alla barn i vår kommun inte kommer att växa upp på samma villkor, och beroende av var du bor kommer du att ges olika chans att lyckas i skolan. Miljöpartiet anser att det är helt oacceptabelt att barn inte ges samma chans till utbildning, karriär och framtid i vår kommun.

Alla barn har rätt till en meningsfull fritid! Miljöpartiet står på barnens sida och röstar för att behålla de nuvarande fritidsklubbarna alternativt ha inskrivna klubbar som är avgiftsfria!

Elin Stenberg (MP) ledamot i barn-och utbildningsnämnden

Linda Andersson (MP), Florian Stamm (MP), Tomas Dahlberg (MP), ledamöter i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel