Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: MP: Första steget taget mot textilåtervinning

Östersunds kommun lägger sig i framkant för att införa EU-direktiv om textil-återvinning senast 2025. Det står klart sedan förra veckans kommunfullmäktige, då Miljöpartiets motion om textilåtervinning bifölls.

Det innebär att teknisk förvaltning kommer att inkludera textilåtervinning som en del i den förstudie som syftar till att utveckla återvinningscentralerna Östersunds kommun. I förlängningen kan det innebära att kommunen inför separat insamling av textilt avfall som en av de första kommunerna i Sverige. 

Bakgrunden till ärendet är att det i Sverige i dag slängs cirka 8 kilo textilier per person och år rakt ner i soptunnan. Textilier och kläder har visat sig vara den fjärde största källan till klimatpåverkan och innehåller många gånger giftiga ämnen.

Enligt EU:s nya avfallsdirektiv ska textilier börja samlas in separat senast år 2025, men i Sverige finns ännu inte tillräckligt goda system för att återbruka eller återvinna den här typen av material. Glädjande nog har Östersunds kommun nu tagit de första stegen för att införa separat insamling av textilier, vilket är en grön seger för klimatet.

Självklart ska hela och rena kläder och textilier inte slängas alls utan även fortsättningsvis ärvas, säljas och återbrukas!

Linda Andersson (MP) Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel