Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: MP: Hur kan C låta sig köras över av M om ekobyn?

En rad företagare i samarbete med Mittuniversitetet och Jamtli är beredda att satsa på en unik ekoby. Ett koncept där man ska utforska hur vi kan bygga hållbart med ett litet ekologiskt fotavtryck och en hög grad av självförsörjning.

Tanken med förslaget är att ska vara en plattform för lärande och kunskapsinhämtning för både boende, organisationer, akademiker och företag.

Sedan flera år tillbaka finns det en ekoingenjörsutbildning vid Mittuniversitet i Östersund som både skulle kunna bidra till ekobyns utveckling och samtidigt gynnas av den kompetens som skapas på plats. Östersund och Mittuniversitet skulle kunna ta en ledande roll i ett hållbart byggande och boende. Med andra ord ett koncept som passar mycket väl in i Jämtland.

Men Alliansen med moderaten Jocke Ekroth i spetsen gör allt för att sätta stopp för ekobyn i Östersund. Motiveringen till deras avslag är att det skulle vara för nära reningsverket.

Hård kritik efter kommunens nej till Ekobyn: ”Vi har näringsliv, medborgare, kultursektorn och akademier bakom oss” (8 november)

En avståndsmätning i Google visar dock att det redan finns en mängd bostäder som ligger betydligt närmare reningsverket och dessutom i ett ännu sämre läge med hänsyn till den vanligaste vindriktningen.

Nu riskerar Östersunds kommun och regionen Jämtland att gå miste om inte bara en ekoby, utan även en kunskaps- och forskningsplattform som skulle kunna göra kommunen och regionen till en ledare inom hållbart byggande och livsstil.

Att Moderaterna varken är intresserade av fler bostäder, framför allt inte hållbara sådana, är kanske inte så överraskande. Men att Centerpartiet, som ofta säga sig värna om miljön och innovationer inom hållbarhetsområdet, låter sig köras över Moderaterna är ett mysterium.

Florian Stamm (MP) gruppledare Miljöpartiet i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel