Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nätläkarna har räddat oss många gånger

Eftersom det verkar vara fritt fram att klanka ned på nätläkare, vill jag visa en annan bild av vad som försiggår i sjukvården.

Jag vet inte hur många gånger vänner och familjemedlemmar har blivit räddade av nätläkare. Hur vi behandlas på hälsocentraler är skrämmande.

Många som lider av svåra magbesvär får ta samma blodprover månader i sträck, endast för att höra ”dina värden är normala, jag vet inte vad dina besvär beror på, vi får invänta nästa månads provsvar.” En riktig undersökning vill eller kan man inte lägga pengar på.

Man söker hjälp på akuten för svåra smärtor i buken, men blir hemskickad för att ”dina värden är normala”.

Efter att ha skickat in provsvaren till en nätläkare samt beskrivit symptomen, så händer det äntligen något. Läkemedel som ger effekt skrivs ut och remiss på undersökningar skickas till sjukhuset. Några månader senare är patienten frisk eller har åtminstone fått en drägligare tillvaro.

Människor med sköldkörtelproblem ska vi inte ens tala om. Särskilda behandlingsprogram som finns på olika nätkliniker löser ofta patientens problem, efter att ha stångat pannan blodig på hälsocentralen i flera år.

Varför ges inte regionens läkare ekonomiskt spelrum för att verkligen hjälpa patienterna? Svårdiagnosticerade sjukdomstillstånd blir inte lösta av att läkarna vägrar skicka vidare en patient till en specialist. En mag- och tarmspecialist har faktiskt tillgång till långt fler verktyg än en allmänläkare på hälsocentralen och detsamma gäller för en endokrinolog, dermatolog etcetera.

Ett annat område där regionen halkat efter är inom den ekonomiskt tyngda psykiatrin, där väntetiderna ligger på flera år. En snabb knapptryckning på tangentbordet eller i mobilappen sätter dig i kontakt med en kvalificerad psykolog inom en vecka.

När ska regionen förstå att det ändå är samma pengar som går ut? Under tiden får fler och fler upp ögonen för att det finns snabb och kvalificerad vård att få online.

'n Roland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel