Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nedslående att läsa om Försäkringskassans alla avslag

Artikel 12 av 20
Sjuktalen sjunker i länet – men till vilket pris?
Visa alla artiklar

Annons

Det är nedslående att läsa alla inlägg och kommentarer från så många människor som, liksom jag, har nedsatt eller ingen arbetsförmåga på grund av sjukdom, men som nekas sjukpenning från Försäkringskassan. En myndighet som i samtliga fall gör en helt annan bedömning än den behandlande läkaren.

Petter Hansson Frank: Alla mejl om Försäkringskassan talar sitt tydliga språk – det är något som är galet (3 april)

Man kan fråga sig om felet ligger hos läkarvetenskapen eller i systemet. Klart är i alla fall att det är ett system som numera drabbar utsatta och sjuka människor hårt och skoningslöst.

Det är också tydligt att detta inte handlar primärt om människors faktiska sjukdomstillstånd och arbetsförmåga. Det handlar snarare om statistik, budgetar och direktiv från högsta ort.

Försäkringskassans så kallade utredningar och bedömningar som leder till beslut om avslag känns uppgjorda på förhand och är allt annat än vetenskapliga.

Det går främst ut på att hitta svagheter i läkarens sjukintyg (ofta med hjälp av en försäkringsmedicinsk konsult) och samla argument för avslag som sammanställs av handläggaren. Beslutet fattas utifrån några papper av människor som har ingen, eller mycket begränsad kännedom om den försäkrade (den sjuke).

Den behandlande läkarens utlåtande väger uppenbarligen väldigt lätt i sammanhanget, trots att hen är den enda av de inblandade som har kunskap och kännedom om patientens sjukdomstillstånd.

De startar ett civilt uppror mot Försäkringskassan: "Det ska vara någon jävla ordning och reda" (31 mars)

Man väljer inte att bli sjuk. Att vara sjuk innebär för många ett stort lidande som påverkar livet negativt på många sätt. Sjukförsäkringen är ett slags skyddsnät för dem som drabbas av sjukdom, en ekonomisk grundtrygghet som för de flesta innebär en betydligt sämre inkomst än som arbetsför, men i alla fall en inkomst.

Nu dikterar direktiven från regeringen att man till varje pris ska pressa ner ohälsotalen i samhället genom att neka så många som möjligt sjukpenning.

Och vem får betala priset när statistiken ska putsas till?

Naturligtvis de sjuka i första hand, som i många fall får ekonomiska problem och en än mer utsatt livssituation som ofta leder till ökad ohälsa.

Vården, vars begränsade resurser blir ytterligare belastade med Försäkringskassans ärenden, med mindre tid åt faktisk vård av patienter som följd.

Samhället i stort, som kortsiktigt visar resultat, men som får stå för den långsiktiga notan när sjuka människor har förvandlats till friska med ett trollspö.

Trygghetssystemet för sjuka har blivit ett otrygghetssystem. Ett system som inte har någon vinnare, bara förlorare.

David

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons