Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ni som reser till fjällen – tänk på oss andra och håll avstånd!

Apropå vinter i fjällen: Det skrivs och talas vitt och brett om ”att vi måste ta eget ansvar”. Teoretiskt sett låter det bra, verkligheten är en annan.

Att säga att alla måste ta eget ansvar är att göra det lätt för sig. Det egna ansvaret tycks numer ha planat ut till någon sorts apati, ignorans, eller rent av leda.

Många är trötta på pandemin verkar det som. Många säger att de inte längre ser eller lyssnar på nyheter. Det tjatas om samma restriktioner hela tiden, samtidigt som vi kan konstatera att covid- 19 fortsätter spridas med stormens hastighet. Nya mutationer dyker upp allt oftare.

Vaccin hjälper, vaccin hjälper inte. Vaccin kommer, kommer inte. Det sista, Sputnik V, sägs ha minst biverkningar. Vilka är biverkningarna på de andra vaccinen då? Kan man i ärlighetens namn få ett svar?

Så är det nu vinter och skidan den slinter. Fjällvärlden utökas folkmängdsmässigt, liftköerna fungerar utmärkt, sägs det. Det är väl okej. Men det som händer efter liftens stängning är inte okej. Det finns ingen afterski längre, då fixar man det själv. Där tog ansvaret slut. Eller; det tog redan slut när man tog beslutet att resa till fjällvärlden.

I min kommun finns det endast en affär som det går att handla online från. Där sprack det för många. Jag håller med föregående talare, som föreslog att turisterna kan bli ”matkasseleverantörer” till ortsborna.

Marcus Berglund: Låt turisterna sköta ortsbornas hemleveranser (10 februari)

Många av oss vill inte gå in och handla på grund av trängsel av hitresande. Bör sägas att det finns en del som sköter sig. Vi är uppmanade att inte gå in ”alla från ett sällskap” i butiker. Gör inte det då!

Där jag arbetar ser jag total nonchalans mot oss som arbetar och har daglig kundkontakt. Kunder spritar inte händerna, kunder kommer inte in ensamma utan tar med sig hela sällskapet i bilen in i butiken. Dessa kunder som missköter sig pratar inte min dialekt, kan tilläggas.

Innan man reser hit upp, bör man tänka sig för en eller två gånger. Det finns turister som uttryckligen sagt med en suck att ”det är så skönt att komma hit upp till Norrland, för här har ni ju ingen corona”. Nähä, det säger du!? Men nu kanske vi får…

Vi har covid-19 i både Bergs kommun och Härliga Härjedalen. Härjedalen hade 251 nya smittade under vecka 5 (enligt nyheter från Röros nytt).

Så skönmåla inte covid-19 och fjällen. Det finns här också. Så det klart att jag inte håller med Tegnell, om att det är bättre stockholmarna trängs i fjällen än hemma i Stockholm. Vi hade reserestriktioner för ett år sedan, i början av det här eländet. Varför inte nu när pandemin är värre än för ett år sedan?

Varför är det över huvud taget tillåtet att resa runt i alla väderstreck och nysa och hosta? Skulle inte alla hjälpas åt att stoppa smittspridningen? Det är just nu så som Stefan Löfven sagt; ”Kom ihåg att nysa och hosta i armvecket, hälsa inte med handen, hälsa med armbågen”. Gärna den du nyss nyst och hostat i...

Så om man trots all smitta som florerar ändå väljer att resa, så tänk på oss andra även om ni inte tänker på er själva. Läs instruktionerna som sitter uppsatta på dörrar till olika näringsidkare, och följ dem.

En annan sak är att jobba hemifrån. Är inte det där man är skriven? Hemifrån har plötsligt blivit bortifrån.

Det är mycket att tänka på i dessa tider. Så om alla drar sitt strå till stacken, så kanske vi alla kan vistas i fjällen kommande vårar, utan pandemirädsla. Vi kanske kan mötas utan rädsla för att bli smittad, och i värsta fall dö. Covid-19 har ju tragiskt nog varit dödlig för över 12 000 människor i Sverige – en del av dem kände jag, var släkt med.

Så visa hänsyn på fjällresan. Ignorera inte oss som bor här. Trängsel i storstäderna är inte samma som trängsel här i Norrland. Vi vill inte heller att folk står upp i ansiktet på oss och pratar. Vi vill att man håller avstånd.

Gör inte veckans matsedel tillsammans med övriga familjemedlemmar inne i butiken. Gör en lista, låt en gå in och handla. Och ja, man kan få ut matkassarna fast de blir många. Man går bara en gång extra, eller två om det behövs. Samma gäller på Bolaget. Tänk efter före, så ordnar sig det mesta.

Sist men inte minst: Om man inte tänker på sig själv, så tänk på andra. Det här är inget att ta lättvindigt på. Alla är döende från födseln, det handlar om förr eller senare. Alla hoppas väl på det senare.

Tänk på oss få som bor här.

Enslingen Johannes

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel