Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Norrland har under århundraden varit en plats att utarma

Svar till Marcus Åsling: ”Självklart ska vi låta stugflyktingarna undslippa huvudstadens smog och trångboddhet” (18 april)

Kritiken är inte överdriven Marcus, utan under århundraden har den koloniala attityden gentemot begreppet Norrland frodats. En plats att nyttja, en plats att utarma utan att ge något rimligt tillbaka.

Började med luftturister, sedan höggs skogen ner och byggdes älvarna ut utan ersättning i rimlig nivå. Dessutom arbetskraft under de sista 100 åren. Sverige och Stockholmsregionen har alltid ansett att Norrland är en resurs att utnyttja, så även nu.

”Det är en rimlig kompromiss för tillflykten. Den gagnar vår lokala ekonomi och är bra för de stockholmare som söker skydd i det län som på bästa sätt kan erbjuda social distansering med livskvalitet.”

Var finns rimligheten utan den koloniala och nyttjande tanken?

Peter

- - -

Svar direkt från Marcus Åsling:

Skogsindustri, vattenkraft och annan industriell verksamhet i Jämtlands län har bidragit till bättre vägar, högre levnadsstandard och lyft människor ur fattigdom.

Det är ohistoriskt att tillskriva Jämtland som en svensk koloni. Jämtland är ett kulturlandskap med tusenårig historia. Människor har bott och brukat jorden här långt innan den första industrialiseringsvågen i norra Sverige.

Att blicka tillbaka på vår egen historia med snarstucken inbillning om vår egen offerposition hjälper ingen och allra minst oss själva.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel