Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nu drar sista etappen cykelvägar i gång

Nu planerar vi för den sista etappen cykelvägar i Östersund under den här perioden i projektet Funktionella Mittstråket. 

Genvägen breddas på östra sidan för att få plats med en separerad gång- och cykelväg. Körbanan för bilar blir något smalare, men vägen kommer fortfarande att vara väl dimensionerad för dagens trafikflöde.

Syftet är att skapa en bättre trafikmiljö eftersom en separerad gång- och cykelväg minskar risken för konflikt mellan oskyddade trafikanter.  

Det behövs också en bättre cykelväg på Frösön mellan Vallsundsbron och Badhusparken. I dag trängs både cyklister och gångtrafikanter på en smal grusväg och det kan vara svårt att mötas utan problem.

Satsningen på cykelvägarna i Östersund ingår som bekant i ett större och delvis EU-finansierat projekt för ett hållbart och mer effektivt transportsystem.

Det har påståtts att förbättringen för cyklister i Östersund främst är till för dem som bor centralt, och att det enbart skulle vara en urban fördel att kunna glida fram på dyra cyklar och vara nedlåtande mot dem som måste ta bilen till stan.

Hätsk debatt om expresscykelvägarna – här är ståndpunkterna för och emot (24 januari)

Fler människor som går och cyklar till jobb och skola gör att det blir fler lediga p-platser i stan för dem som behöver ta bilen. Upp till 20 kilometer enkel väg anses inte vara problem att cykla i vardagen. Särskilt inte med elcykel, som man nu också kan få bidrag för att köpa. Naturligtvis får man också bättre kondition och hälsa om man lämnar bilen oftare!

Anders Edvinsson (S) kommunalråd

Florian Stamm (MP) ordförande miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mindre kritik trots större projekt när Örebro bygger expresscykelvägar (24 januari)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel