Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: ÖP och LT bör sluta låsa artiklar med viktig samhällsinformation

Reagerar starkt på dessa låsta plusartiklar – om vi inte betalar får vi inte reda på viktig samhällsinformation.

Vi hade en storm 7 januari, och då gick ni på ÖP och LT ut med en artikel: "Så klarar du stormen och dess följder" som var låst. Alltså - betala för att överleva?

Nyligen har vi haft två politiker på besök i länet. Jimmie Åkesson (SD) 3 februari och Alice Bah Kuhnke (MP) 6 februari. Båda har ställt upp på intervjuer, men för att få tillgång till dem måste du betala. Känns inte okej, speciellt just när det är valår i år.

Jag anser att all viktig samhällsinformation ska finnas tillgänglig för alla oavsett om man är pluskund eller inte. Man får en känsla av att till exempel politiken lätt blir vinklad annars, ni ska vara neutrala och inte bara publicera det som er tidning står för politiskt.

Vi som inte har möjlighet att gå och lyssna när politiker kommer till länet stängs helt ute från information. Hur ska vi då kunna rösta på dem som vi anser är bäst för länet, om vi stängs ute från intervjuer?

Ni som media har ett ansvar att dela med er av det som är viktigt för alla medborgare. Jag kräver av er att ni slutar att låsa alla artiklar och intervjuer som berör alla.

Valår - betala för samhällsinformation?

---

Svar direkt från ÖP:

Nyheter om exempelvis trafikolyckor, att en storm är på väg och misstänkta brott är öppet för alla att läsa på op.se eftersom det är information om akuta händelser som kan vara bra att veta om. Intervjuer med ledande politiker, granskningar av kommunpolitiken eller tips hur man klarar stormen, är exempel på Östersunds-Postens mer fördjupade journalistik som är exklusivt för våra prenumeranter.

Journalistik kan finansieras på olika sätt. Kostnaden för nyheterna som kommer från SVT Jämtland eller P4 Jämtland ingår i radio- och tv-avgiften som är på 2 400 kronor per år och ska betalas av alla som har en tv-apparat.

ÖP:s lokala journalistik har alltid betalats genom en kombination av prenumerationer och annonsförsäljning. Förra året infördes digitala plusprenumerationer på op.se för 99 kronor per månad. Sedan dess har många köpt plus och antalet ÖP-prenumeranter ökar. En mycket positiv utveckling som gör att vi kommer att ha resurser för att göra bra lokal journalistik i Jämtland även i framtiden.

ÖP har inga politiskt vinklade nyheter. Partibeteckningen på ledaravdelningen är centerpartistisk men det gäller enbart för ledartexterna. All annan nyhetsrapportering är politiskt oberoende. Ledaravdelningen har inget inflytande över vad redaktionen väljer att rapportera om eller hur innehållet utformas.

Hans Lindeberg, chefredaktör och ansvarig utgivare på ÖP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel