Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Orimligt att tvingas betala "stickavgift" vid vaccinering på hälsocentral

Nu har årets influensavaccinationer dragit i gång - men med olika priser vid olika hälsocentraler, så se upp!

Vissa grupper i riskzon, rekommenderas att även ta vaccination mot lunginflammation (pneumockockvaccin) - så var fallet för min man. Eftersom vi var hos läkaren i ett bokat besök, så tyckte han att vaccinationen skulle göras direkt. Sagt och gjort, två små stick, en i vardera armen.

Döm om min förvåning, när vi skulle betala dessa vaccinationer! Influensavaccination 75 kronor och pneumokockvaccin 195 kronor – inget att säga om de priserna. Men det stannade inte med det. För att ta pneumokockvaccinet måste vi betala en "stickavgift" på 300 kronor!

Det kostade alltså oss 570 kronor för två sprutor, trots frikort. Jag trodde verkligen att jag missuppfattat det hela, men icke! Detta var de direktiv som hälsocentralen från regionen, fick jag till svar.

Nu kommer det som är märkligast i den här historien - dessa direktiv har inte trängt ut till alla hälsocentraler, för nu vet jag att Z-gränd inte tar några 300 kronor i "stickavgift" för pneumokockvaccinering. Där betalar man 270 kronor för precis samma vaccinationer! Oacceptabelt!

Detta måste kollas upp, tänkte jag. Dagarna efter denna händelse, ringde jag ett antal samtal till regionen för att få veta vad det var för stickavgift, som belastade pneumokockvaccineringen. Jag har ännu inte fått något besked - ingen verkar känna till vad som gäller - inte ens inom regionen.

Det finns säkert fler, som fått betala denna orimliga stickavgift.

Ingegerd Nordenström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel