Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Oskyldiga människor jagas av svensk gränspolis

Annons

Abas är en av många ungdomar som sitter fängslad i Sverige utan att ha begått något brott. Abas ska utvisas till ett land där han riskerar dödsstraff för sin kristna tro. Abas är inte ensam. Konvertiter, ateister, hbtq-personer, som liksom Abas riskerar förföljelse och dödstraff, nekas asyl. Detsamma gäller flickor som flytt från en hederskultur och tvångsgifte.

För inte så länge sedan var Sverige ett föredöme i världen vad gäller mänskliga rättigheter. Nu flödar hat och främlingsfientliga åsikter normaliseras. Unga oskyldiga människor som flytt från krig och förföljelse jagas av svensk gränspolis och fängslas som brottslingar i väntan på deportation.

För några dagar sedan uppmärksammade Sveriges regering Raoul Wallenbergs viktiga arbete. Vad vi inte så gärna talar om är det faktum att Sverige nekade många judar skydd ända fram till 1942. Skammen var stor när det uppdagades.

Aldrig någonsin skulle de ske igen. Men vindarna vände och främlingsfientligheten växte sig starkt än en gång. I dag är det Abas, hans systrar och bröder, vi skickar iväg till förföljelse, krig och risk att dödas för sin tro.

Nätverket Femövertolv i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel