Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Östersunds snöskoterklubb sköter inte lederna

Östersunds Snöskoterklubb har enligt kartor ett ledsystem i Östersund. Framför allt norrut mot Lit och österut åt Stuguhållet. Problemet är att lederna inte sköts längre.

De senaste vintrarna har man skyllt på för lite snö. Det håller knappast denna säsong. Det har inte hållit tidigare heller. Anslutande klubbar har även tidigare år haft perfekta leder. Är klubben medveten om att man kan ställas till svars vid olyckor som beror på direkt farliga skoterleder? Om leden är markerad och utmärkt på karta har anordnaren ansvar för att den är farbar och säker.

När man besöker klubbens hemsidor så syns det att det är tävlingsverksamheten som är den viktiga. Det annonseras även att man anordnar kurser för förarbevis med "de som har kunskapen". Det är inte många som tar förarbevis som sedan ska bli skotercrossåkare.

Kunskaper om annat än tävlingar kan ifrågasättas. Sköter man lederna som den klubben gör visar man ett förakt mot dem som vill använda snöskotern på annat sätt.

Ett förslag är att ansvariga i klubben tar en tur längs sina egna leder och kontrollerar kvaliteten. Sedan kan man fortsätta ut mot grannklubbarna, som Lit, Brunflo, Stugun, Krokom med flera. Då kanske man upptäcker att det faktiskt går att få till lederna bra denna vinter.

Dessutom bör man kanske ordna arbetsdagar på lederna också, och inte bara på tävlingsbanan. På många ställen växer leden igen med buskar och ris. Det kanske inte finns medlemmar i klubben som har det intresset – det är i så fall föga förvånande. Vem vill vara medlem i en snöskoterklubb som inte är intresserad av snöskoteråkning?

En snöskoterklubb bedöms lokalt i första hand efter sina leder, och inte efter tävlingsframgångar.

Tyvärr finns det ingen anledning att i dag vara medlem eller stötta Östersunds Snöskoterklubb.

Medlem 1988-2013

---

Svar direkt från Östersunds Snöskoterklubb:

Först och främst är det tråkigt att någon är missnöjd över vår prestation.

Östersunds Snöskoterklubb är en liten förening med cirka 60 medlemmar där det, som beskrivs, finns en inriktning mot träning och tävling samt utbildning för förarbevis. Vi är även den förening i Sverige som leder satsningen för barn och knattar.

I närtid sladdades leden mot Lit lördag 3 februari och leden mot Lillsjöhögen lördag 27 januari. Vill man veta mer i detalj så finns en liggare i vår klubbstuga på Gräfsåsen hur året har sett ut.

Däremot går lederna sönder väldigt fort om man inte kör på ett klokt sätt, något som vi försöker lära ut vid våra förarbevisutbildningar.

Arbetsdagar genomförs helt korrekt på banan och initieras främst av föreningens tävlingsförare. Ledunderhållet genomförs inte på samma organiserade sätt, här är det mindre grupper av människor som är ute.

Under sommaren har till exempel två broar renoverats, men röjning har vi tyvärr inte hunnit med på alla sträckningar.

Som förening så blir vi även uppriktigt ledsna över den här typen av insändare. Vi har människor som ideellt ställer upp helger och kvällar.

Vill man hjälpa till, förutom att betala medlemsavgiften, så går det bra att kontakta oss, uppgifter finns på vår hemsida.

Johan Olofsson, kassör Östersunds Snöskoterklubb

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel