Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: På punkt efter punkt avviker Sverige från omvärlden

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

För en månad sedan bestämdes att det skulle göras 100 000 coronatester per vecka i Sverige. I utlandet görs miljontals tester per vecka utan krångel.

Trots att det nu är en månad sedan beslutet fattades har vi knappt kommit upp i 30 000 tester per vecka. Allt sitter fast i den svenska byråkratin.

På punkt efter punkt avviker vi mot omvärlden, samtidigt som vi har en massdöd bland främst äldre. Vad är det med vårt land egentligen? Vi verkar inte klara av den här krisen på ett acceptabelt sätt. Vi har en så kvävande byråkrati att vi faller på eget grepp.

Likadant är det med munskydd, eller inte munskydd. Det ska utforskas först, säger Folkhälsomyndigheten. Jag har ett helt yrkesliv bakom mig då jag tjänat svensk och internationell hälso- och sjukvård och har aldrig varit med om att det har varit farligt att bära ett munskydd.

Vanliga munskydd skyddar inte den som bär dem, men de har ett visst skydd för den som inte bär dem. Exempelvis en gammal människa på ett äldreboende som möter sin vårdare.

För mig räcker det om skyddet inte är bättre än att det minskar smittorisken med 20 procent. Just därför krävs ingen forskning på området.

Självklart ska varje vårdare i hemtjänst och på äldreboende bära munskydd i kontakt med en vårdtagare och detta oavsett om han eller hon är smittad med coronavirus eller ej. Inget att diskutera, men i landet ”vet bäst”, där ältas detta samtidigt som de äldre dör.

Uppriktigt, det är bara för mycket trassel, otydlighet och senfärdighet bland dem som ska vara våra experter. De verkar ha slagit knut på sig själva, fastnat i sig själva och i sin egen oförmåga.

Christer Siwertsson, oberoende moderat skribent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel