Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Privata äldreboenden håller inte sämre kvalitet

För oss på Vardaga är beskedet om att vi inte får fortsätta driva Skogsbruksvägen 133 väldigt tråkigt. Enligt de uppgifter vi fått från Östersunds kommun, är det dock inte kvalitetsbrister som gör att man fattat beslutet.

Det resonemang som Vänsterpartiet ständigt för fram om att privata alternativ håller sämre kvalitet stämmer inte. I Socialstyrelsens enhetsundersökning 2016 är kvaliteten på de privat drivna äldreboendena bättre än hos de kommunala på samtliga kvalitetsparametrar.

Insändare: V i Krokom: Vinster har inget i välfärden att göra (3 maj)

Vardaga som helhet låg 2016 i genomsnitt högre i både brukar- och enhetsundersökningen än både privata och kommunala utförare.

Argumentet att privata utförare inte behövs över huvud taget håller inte heller. Under de kommande 10–15 åren behövs cirka 40 000 nya platser på äldreboenden i Sverige. Därtill kommer behovet att byta ut många gamla boenden.

Miljardinvesteringar och byggerfarenhet blir en stor utmaning för svenska kommuner.

Vardaga bygger cirka fem äldreboenden om året och tillför både kapital och erfarenhet hur man bäst planerar och startar ny verksamhet.

Vardaga utvecklar demensomsorgen genom Lära och Demensakademin, som årligen utbildar hundratals medarbetare och anhöriga i bemötande av personer med demenssjukdom.

Nu fokuserar vi på en konstruktiv dialog med Östersunds kommun om övergången för Skogsbruksvägen 133. Det är synd att det spännande arbetet med två parallella boenden som kommunen med mod och nytänkande initierat nu avslutas.

Ulla Tansen

affärsområdeschef Vardaga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel