Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: PRO: Socialnämnden i Krokom vill diskriminera oss äldre

Annons

Var den äldre som har behov av dygnet runt-insatser bor, har betydelse för såväl den äldre själv som för dennes anhöriga.

Forskning inom såväl åldrande som trivselfaktorer i boende, stödjer att det har stor betydelse för välbefinnandet att befinna sig i sammanhang där det finns en igenkänningsfaktor och där man har kunnat göra val.

”Krokoms kommun erbjuder särskilt boende för äldre i Offerdal, Föllinge, Nälden, Ås och Krokom.” Så skriver Krokoms kommun i sin ”Strategi för äldres hälsa i Krokoms kommun 2018-2030”. Den har skickats ut till bland annat pensionärsorganisationer på remiss. Skrivningen uppfattar vi som ett löfte till oss äldre att vi fritt ska kunna välja särskilt boende när det blir aktuellt.

Tyvärr delar inte socialnämnden den uppfattningen. På nämndens möte 10 december 2018, fattades beslut om en ändrad skrivning som kraftigt begränsar den äldres möjligheter att välja boende.

De värderingar och den människosyn som här kommer till uttryck gör oss bedrövade. Att fritt få välja bostadsort betraktas av de flesta svenskar som en grundläggande rättighet. Av vilken anledning ska äldre, som genom ett långt arbetsliv verksamt bidragit till att bygga Sverige till ett välfärdsland, förmenas den rätten?

Att så grovt diskriminera oss äldre kan väl ändå inte vara avsikten? Har socialnämnden verkligen tänkt igenom konsekvenserna av sitt beslut?

Som tur är, så är det inte nämnden utan kommunfullmäktige som slutligen avgör frågan. Den 27 februari 2019 kommer troligen fullmäktige att avgöra frågan. Då är det upp till ledamöterna att visa om de är de demokrater som vi trodde att vi röstade på 9 september.

Örjan Persson, PRO Krokom

Tage Jonsson, PRO Föllinge-Laxsjö-Hotagen

Nils-Erik Eriksson, PRO Offerdal-Alsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons