Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Problemen på akuten har funnits under många år

Att två enhetschefer vid Östersunds sjukhus akutmottagning får gå med omedelbar verkan kan tyckas både plötsligt och brutalt för såväl de direkt inblandade som för andra på sjukhuset, och för alla jämtar och härjedalingar i övrigt.

Enhetschefer får gå från akuten – stora bemanningsproblem ligger bakom (21 april)

I skuggan av all annan turbulens på sjukhuset runt kirurgkliniken, arbetstidsavtal, bemanningsfrågor och inte minst pågående pandemi, har bristerna på akutmottagningen inte kommunicerats ut i vare sig media eller den offentliga debatten i övrigt. Värdigt och kanske det bästa för alla inblandade.

Man ska dock veta om att arbetsmiljöproblemen på akutmottagningen knutet till ett bristande ledarskap varit ett faktum under flera år. Personalrotationen har varit delvis pådrivande av detta. Erfaren och yrkesskicklig omvårdnadspersonal som finns där för länsborna dygnet runt, året om, på en helt centralt samhällsbärande funktion har uttryckligen slutat på grund av upplevda brister i ledarskapet och det har pågått länge.

Det som nu både uppdagats och skett är förstås en tragedi för både de inblandade cheferna, personalen på akutmottagningen och även länsborna som inte får möta alla de kompetenta sjuk- och undersköterskor som slutat.

Det allra mest anmärkningsvärda är hur områdeschef, hälso- och sjukvårdsdirektör och regionens personalavdelning vetat om detta på olika nivåer. Man har fått till sig i olika forum och sammanhang hur situationen sett ut. Alldeles oavsett om enhetscheferna med stöd ska ges förutsättningar till att arbeta med förbättringar, så har det varit lika uppenbart att uppsägningarna och missnöjet varit oförminskat.

Kära länsbor, vi kommer även fortsättningsvis mötas av professionella och väldigt kompetent omvårdnadspersonal när man tvingas till ett besök på vår akutmottagning. Att Region Jämtland Härjedalen till sist agerat hade varit oundvikligt.

Däremot har ansvarig sjukhusledning med stödfunktioner genom senfärdigt handlande och understundom ovilja att inse allvaret orsakat onödigt tråkig publicitet, ett delvis undvikbart elände för de före detta enhetscheferna men framför allt en förlust av kompetens som i värsta fall inte går att ersätta.

Leg. sjuksköterska, Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel