Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Rapportera biverkningarna av statiner!

Kolesterol är livsnödvändigt. Det fungerar som en byggsten i kroppens celler. Kolesterol används även för att tillverka livsnödvändiga gallsyror och hormoner.

Nyligen uttalade sig en professor i medierna. Han ansåg att äldre män borde stå kvar på sina statiner livet ut (statiner som simvastatin, atorvastatin, rosuvastatin etc). Samma dag distribuerade TT artikeln ”Kolesterol farligt även för äldre” till en mängd dagstidningar. Jag kallar det ”drev” - skrämselpropaganda.

Jag har ingen koppling till vården, men började intressera mig för ”kolesterolhypotesen” och kolesterolsänkande mediciner för många år sedan. Jag växte upp med en multimedicinerad far, men på den tiden fanns inte internet och kritiska böcker.

Senare drabbades mor, då cirka 80, av en liten hjärtinfarkt och ställdes på Zocord (simvastatin). Efter några månader hade hon blivit muskelsvag i ena benet, hade värk och kramper samt sömnstörningar (sömnpiller förskrevs månad efter månad).

Hon kontaktade läkaren för att höra om det kunde vara biverkningar. Han svarade, utan betänketid: nej. För att göra en lång historia kort – mor började läsa böcker och patientberättelser, försökte bilda sig en egen uppfattning och avslutade behandlingen så småningom.

Det har gått många år sedan dess. Hon hade tur att hon inte fick bestående men. Bipacksedlarna ändrades 2015, men på ett sådant sätt att användarna inte förstår allvaret.

Jag vill uppmuntra alla att rapportera misstänkta biverkningar för att bipacksedlarna ska stämma bättre med verkligheten. Fundera också på varför man i simvastatins bipacksedlar under ”Varningar och försiktighet” återfinner texten "Om du är 65 år eller äldre".

Kom ihåg - det är din kropp och du vet bäst hur du mår!

Bokslukande senior

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel