Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Remonthagen räddar liv – låt hjärnskaderehab stanna kvar

Artikel 48 av 48
Miljardunderskottet i vården
Visa alla artiklar

Förslaget att flytta verksamhet från Östersunds rehabcentrum, Remonthagen, till annan lokal tas mycket negativt emot av invånare i vår region. En del personer kan vara misstänksamma vid hot om förändringar, även vid obefogad oro. Detta förslag är dock något som inte bara ängsliga personer reagerar kraftigt negativt emot. Förslaget framstår som absolut obegripligt, utan ordentlig konsekvensanalys, vare sig ur perspektivet att organisera en arbetsplats för mest effektiva resultat, eller utifrån vilka hänsynstaganden som är direkt nödvändiga vid vård och rehabilitering av hjärnskador.

Remonthagens lokaler, omgivningar, oerhört kompetenta personal och chefer utgör tillsammans en framgångsrik enhet som bidrar till att fler jämtar och härjedalingar återerövrar funktioner och livskraft. Det minskar även behovet av andra samhällsinsatser på sikt. Personalens närhet till varandra och möjlighet till nära och snabbt samarbete, oavsett yrke och oavsett sluten- eller öppenvård, har stor positiv inverkan på patienter och anhöriga, med en tydlig vårdkedja som främjar effektiv rehab.

Rent samhällsekonomiskt torde de inarbetade metoderna på Remonthagen vara till gagn. Inte bara för den som drabbats av våld mot huvudet, hjärnhinneinflammation, stroke, skador i samband med operationer, syrebrist efter hjärtstopp etc, utan även för omgivningen och för vårdpersonalen. Tack vare dessa rimliga förutsättningar präglas vården på Remonthagen av engagemang, teamwork, styrkan i samlade erfarenheter och gemensam kompetens, vilket är starka drivkrafter och viktiga komponenter i den typ av komplex rehabilitering som hjärnskaderehab är.

När någon drabbas av hjärnskada så påverkas ett helt sammanhang. Livet vänds upp och ner och de privata relationerna kan fara illa på många sätt. Remonthagens samlade kompetens är livsavgörande i många lägen när det gäller vad drabbade och anhöriga behöver för att komma tillbaka till livet efter trauma. Synliga och dolda begränsningar gör livet oerhört besvärligt. Speciellt i vårt samhälle som präglas av stort flöde av intryck och högt tempo. Det kan vara en fullständig katastrof att hänvisas till en allmän sjukhusmiljö som inte tar hänsyn till kantstötta hjärnors behov. Både när det gäller utomhus- och inomhusmiljön. Att exponeras för miljöer som inte är anpassade efter vad som är nödvändigt är direkt tortyr för en mörbultad hjärna. För ökad möjlighet att bli återställd behöver hjärnskadade en miljö och en vårdkedja som är anpassad för att främja läkning, återhämtning och rehab, en miljö där det successivt går att öka utmaningarna och svårighetsgraden för att så småningom kunna ta del av mer hjärnbelastande miljöer i samhället. Remonthagen erbjuder alla dessa dimensioner. Remonthagen räddar liv. Låt hjärnskaderehab stanna kvar där. Allt annat är kortsiktiga paniklösningar som kommer ge stora samhällskostnader på sikt och djupt tragiska konsekvenser för den enskilda medborgaren.

JGJ, tidigare kommunalt rehabombud, besviken väljare och bekymrad skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel