Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Rent djurplågeri att missbruka spöet

Läser i Travronden att en 18-årig lärling fått en längre avstängning för missbruk av körspö. När ett så hårt straff utmäts, beror det på att kusken har använt spöet mycket flitigt. Enligt vad ägaren till hästen säger, mår inte hästen bra i dag, dessutom uppvisar den märken efter piskslagen. 

Det som upprör mig mest är att veterinären säger att han inte tänker polisanmäla händelsen. Den som är anställd som banveterinär ska vara en garant för djurskyddet. Eventuellt djurplågeri ska lagföras vid civil domstol och inte behandlas av travet internt.

Mitt råd till dig som banveterinär är; anmäl det inträffande till polis. Ett tiotal hårda piskslag på upploppet är grov misshandel av ett djur. Lärlingen, som endast kört ett fåtal lopp, borde kanske välja en annan yrkesbana.

Jag tycker synd om ägaren till hästen, som var tydlig med hur hästen skulle köras, men fick tillbaka en misshandlad häst. Med en kärleksfull ägare finns förhoppning om att hästen hämtar sig efter detta grova missbruk av körspö.

Detta är inget påhopp på travet som sport, då jag själv kan njuta av många bra häst- och kuskprestationer. Jag har många gånger sett till exempel Ulf Ohlsson i sulkyn och tycker han kör mycket vårdat.

Gunnar H

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel