Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Replik från tandläkaren: Coronaviruset är mycket smittsamt och alla patienter tar inte sitt personliga ansvar

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Enligt Folktandvårdens ledning är utgångspunkten att de patienter som kommer in i klinikerna är friska eftersom åtkomsten till lokalerna har begränsats, bland annat genom att låsa dörrar och sätta upp skyltar.

Insändare: Svar: Så anpassas Folktandvården utifrån coronasmittan (26 mars)

Denna strategi förutsätter att ett stort antal individer tar sitt personliga ansvar, vilket inte alla gör. Under denna vecka kommit in flera patienter med luftvägssymptom i kliniken och en av dessa har en nära anhörig som sitter i karantän på grund av covid-19.

Dessutom är coronaviruset mycket smittsamt. Även personer med nästan obefintliga symptom kan sprida smittan vidare, varför patienter och personal omedvetet kan sprida smittan. Som ett resultat uppstår smittrisken redan i väntrummet där patienterna ofta sitter nära varandra och andas samma luft.

Vidare ska enligt de basala hygienrutiner som regionen anser vara tillräckliga alla patienter betraktas som smittobärare, vilket strider mot antagandet om att de patienter som kommer in på Folktandvårdens kliniker är friska. Dessa hygienrutiner är dock endast utarbetade mot blodsmitta och skyddar därför inte mot luftburen smitta.

För att minska smittspridningen finns det två olika alternativ: Det ena är att införskaffa utrustning som på ett tillförlitligt sätt kan skydda patienter och personal, vilket är mycket svårt på grund av bristen av skyddsutrustning.

Det andra alternativet är att begränsa verksamheten till absolut nödvändig smärtlindrande tandvård, vilket skulle begränsa antalet patienter kraftigt och därmed minska smittspridningen. Detta skulle dock innebära mycket stora kostnader för regionen, bland annat i form av hyror, löner och förlorade intäkter. En tandläkare förväntas inom regionen tjäna 2 400 kronor per timme.

Situationen blir inte bättre av att flera av personerna i Folktandvårdens ledning fullständigt saknar erfarenhet och kompetens inom tand- eller sjukvård, och därmed saknar förståelse för hur smitta kan spridas på en tandklinik.

Bekymrad tandläkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel