Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Replik från V: Anmärkningsvärt att Vårdföretagarna inte tror på statistiken

Annons

I undersökningen som Vårdföretagarnas Sabina Joyau hänvisar till får privata särskilda boenden bättre resultat än kommunala. Problemet är att undersökningen är en självskattning som enheterna själva fyller i, det är ingen objektiv eller oberoende bedömning av verksamheterna.

INSÄNDARE: Svar: Privata äldreboenden håller visst hög kvalitet (5 juni)

Det är anmärkningsvärt att Vårdföretagarna väljer att inte tro på statistiken som visar att de vinstdrivna alternativen har lägre bemanning, lägre utbildningsnivå och fler timanställda.

I fackförbundet Kommunals jämförelse för 2017 mellan privat och kommunalt driven äldreomsorg framkommer att heltidsanställda hos kommunerna tjänar 2 300 kr mer i månaden än de som arbetar hos privata utförare.

Personalen jobbar fler obetalda timmar utöver schemalagd tid i vinstdriven äldreomsorg. De var dessutom mindre nöjda, kände sig mindre motiverade och hade mindre möjligheter till inflytande i jämförelse med anställda i kommunalt driven äldreomsorg.

I Östersund tog kommunen häromåret över ett boende som drivits av ett vinstdrivande företag eftersom kvaliteten och personaltätheten där var avsevärt lägre än på kommunala boenden.

I Krokoms kommun drev Förenade Care Solbacka i Föllinge fram till 2015. De valde själva att avsluta uppdraget på grund av dålig lönsamhet. De flesta som arbetade där jobbade deltid (80 procent). De som ville arbeta mer gick genom en bemanningspool.

De hade lägre bemanning än vad kommunen hade trots att de fått bidrag till fler händer i vården. Avvikelser och Lex Sarah-rapporter kom inte alltid fram till kommunen.

God kvalitet i vården och omsorgen om äldre bygger bland annat på att det finns tillräcklig bemanning och att personalen har rätt kompetens för att utföra sitt arbete (Socialstyrelsen, 2018).

Krokoms kommun driver en omsorg med hög kvalitet på kommunens boenden, till en låg kostnad. Varför ändra på det?

Marie Svensson (V) gruppledare Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons