Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Replik: Jag fortsätter äta odlad fisk med gott samvete

Annons

Replik på ”Fiskodlingar har stor inverkan på lax- och öringbestånd” (15 februari)

Jag läser det du skriver, men hittar inte en enda källa på något och det gör att det i mina öron inte låter som fakta. Ge mig gärna referenser till vetenskapliga studier. Du tycks dessutom veta mycket om de kontroller som utförs; ge mig gärna en källa på det också.

Kanske kan Strömsunds kommun svara för fiskeodlingens miljöpåverkan? Och om de verkligen får bedrivas så slapphänt och miljöskadlig verksamhet i vår kommun?  Utför de verkligen inga kontroller eller ställer några krav, om det nu är så illa som du beskriver?

Jag köper gärna odlad fisk och ser gärna en ökning. Som exempel kan du som gravid äta odlad fisk två–tre gånger i veckan, medan egenfångad fisk innehåller kvicksilver eller dioxin och PCB och bör endast ätas två–tre gånger om året (Källa: Livsmedelsverket). Bara där tycker jag det finns en tydlig indikation på vilken fisk som är den bästa.

Sedan kan vi ju gå vidare med haven och trålfisket. Där finns det en bra sak att engagera sig i om vi vill rädd våra fiskar och miljö.

Vad Vattudalen bekräftar så har jag själv aldrig märkt någon skillnad i fisket. Snarare tvärtom – efter att odlingen kom så har jag sett en ökning bland fiskare och fisketurism och fått bra med fisk. Men det är bara en egen iakttagelse, som enkel hobbyfiskare. Ungefär samma som dig, om jag förstår saken rätt? Konstigt bara att vi har så olika iakttagelser.

Jag tycker det i mångt och mycket låter som du enbart sprider negativ propaganda kring detta. Tråkigt kan jag tycka, vilket för oss vidare till nästa punkt. För jag måste ju erkänna att jag personligen anser att vi ska vara glada för de arbetstillfällen som skapas här hos oss. Det ger oss i Strömsund en möjlighet att bo och verka här och som ger skatteintäkter, och lockar mycket turism. Men det kanske är en annan diskussion?

Men skriv gärna igen och redovisa din fakta med tydliga källhänvisningar. Jag ska också läsa på vidare om odlingar och vatten och se om det framkommer någon ny fakta som kan revidera min syn på detta. Tills dess fortsätter jag att äta odlad fisk med gott samvete.

Fiskare som inte märkt någon skillnad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel