Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Reumatikerförbundet: Oacceptabelt att bostadsorten avgör om du har råd att vaccinera dig

Annons

För tre år sedan föreslog Folkhälsomyndigheten regeringen att personer med ett antal diagnoser och tillstånd ska omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram mot pneumokocksjukdom. Så vitt vi känner till ligger förslaget fortfarande för beredning på regeringens bord.

Det är fortfarande upp till varje landsting eller region att bestämma om kostnaden för patienterna. Priset för att vaccinera sig mot pneumokockinfektioner varierar kraftigt, från 495 kronor i Jämtland Härjedalen till 0 kronor i Blekinge där det alltså är gratis.

Det är oacceptabelt att bostadsorten ska avgöra om du har råd att vaccinera dig eller inte.

I en rapport till Folkhälsomyndigheten rekommenderas att personer med tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling med TNF-alfa-hämmare och personer som är 65 år och äldre ska omfattas av ett nationellt särskilt vaccinationsprogram.

Även Sveriges reumatologer har i sina riktlinjer lyft fram vikten av vaccination.

Reumatikerförbundet anser att det är hög tid och av yttersta vikt att regeringen agerar nu för att förslaget ska bli verklighet. Att inte agera leder till ojämlik vård och onödigt lidande för de som inte har möjlighet att vaccinera sig i dag på grund av kostnaden.

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Catharina Blom, ordförande reumatikerdistriktet Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons