Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Röntgensjuksköterskor: Uppenbart att ni inte har koll på hur vi jobbar

Kommentar till hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvists uttalande i artikeln ”Röntgensjuksköterskornas starka kritik efter nya avtalet – får inte minskad arbetstid” (27 maj)

Vi är idag nio röntgensjuksköterskor som jobbar natt 17–02, med sovande jour mellan 02–07.30 sedan flera år tillbaka. Under jourtiden är vi bundna till arbetsplatsen i vårt jourrum på sjukhuset, redo att utföra akuta undersökningar.

När jouren påbörjas har vi redan arbetat nio timmar och i värsta fall får vi vara uppe fram till morgonen. När nattpassen är förlagda över helgen jobbar vi fredag, lördag och söndag natt. De röntgensjuksköterskor som går på ett dag- och kvällsschema, jobbar också hela helger, fredag–söndag.

Vi vet inte varifrån Maria Söderkvist har fått uppgiften att vi inte skulle jobba helg. Vi blir provocerade då vi spenderar otroligt många timmar på jobbet när vi jobbar natt och helg. Alla frågor om att rädda hjärnan, trauma, blödande bukar och dissektions- och rupturer är lika akuta på dagen som på natten.

Sedan ett år tillbaka låg vi i förhandlingar om arbetstidsförkortning eftersom vi röntgensjuksköterskor såg att detta skulle leda till försämring hos både arbetstagare och arbetsgivare. Arbetsgivaren har haft tid på sig att se över röntgenavdelningens situation.

Maria Söderkvist, det är kränkande och visar på dålig självinsikt när det är uppenbart att du inte har koll på hur vi röntgensjuksköterskor jobbar. Ett tips är att kontakta dina anställda innan du uttalar dig i media om du känner dig osäker.

Hur hade du tänkt få till hela nätter på röntgen? Med vilken personal? Röntgensjuksköterskor är ett bristyrke i hela Sverige. 

Sedan hade det varit intressant att veta vilka åtgärder ni sätter in för att behålla den befintliga och kompetenta personalen? 

Vi på röntgen ser att du inte har haft koll när du uttalar dig felaktigt om röntgenverksamheten och om hur vi jobbar. Jag hoppas att resten av samhället också ser det.

Benjamin Castro Ramos och Per Sellman, röntgensjuksköterskor Östersunds sjukhus 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel