Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Rop från en utbränd: Kära Försäkringskassan – ingen vill gå på knäna!

Hej Sverige 2017! Jag ska nu berätta om en uppmärksammad men outtalad hemlighet – utbrändhet!

Jag blev utbränd våren 2017, helt från ingenstans! Eller ja, jag tyckte inte att jag blev utbränd, men min läkare sa att så var fallet. Mådde ju bra, tränade mycket, trivdes med vänner, jobbet, hem, och relationer.

Men efter ständiga synbortfall, minnesförlust, högt blodtryck, okontrollerade skakningar, hjärtklappning, hårt tryck över bröstet dagligen och till slut akut inkörd på akuten av chefen, så fattade jag ju också att något var fel.

Eller nej, inte ens när jag lade mig ner mitt i skogen under en vanlig promenad och trodde att jag skulle dö, så fattade jag att det var allvar. Eller när jag inte ens orkade hämta in posten på en vecka.

Men jag har visst blivit en i statistiken och jag måste få säga som det är! Jag är en av dem som inte hörs, syns eller tas på allvar!

Jag har varit sjukskriven sedan i april – mådde då som en urvriden disktrasa som precis ska kastas.

Fick då gå hem på dagen för jag mådde så otroligt dåligt, jag som aldrig varit sjukskriven förut och kämpat in i det sista. What? Gå hem och vara sjuk?? Jag var ju frisk och fullt fungerande!

Efter otroligt fin kontakt med läkare och vård, en fantastisk arbetsgivare och väldigt bra gemensamma planer, så skulle jag sedan få börja jobba igen! Hurra!

Och jag, som jobbat så hårt med min återhämtning, min rehabilitering och att få bli frisk, klev med glada steg in i arbetslivet igen. Vi hade grymma planer för långsam återgång och allt såg ljust ut! Först försiktig återgång, sedan stegvis högre upptrappning. Vi gjorde alla rätt, läkare, arbetsgivare och jag själv hurrade! Nu jävlar!

Sedan kom bakslaget – Försäkringskassan.

Vi har alla läst om det, men det händer ingen vi känner. De hade gjort en medicinsk bedömning av mig som innebar att jag bedömdes fullt arbetsför. Utan att ens ha träffat mig, en enda gång!

Jag hade ett flertal gånger bett om möten och träffar, både med mig, min chef och min läkare, som även kunnat intyga hur jag mått och mår. Och vad de hade för gemensamma planer för mig.

Min läkare var så förtvivlad att han även skickade egna brev, men nej!

Fick svaret: "Du kan ju alltid sjukskriva dig igen om 90 dagar!", och "Ta tjänstledigt och skriv in dig på Arbetsförmedlingen."

Lämna min underbara arbetsgivare som stöttat i allt för att börja om? Ja, det är ju precis det man orkar med!

Utbrändhet är fortfarande så hemligt. Alla vet om att det finns, men inte vad det innebär! Det är så hysch-hysch!

Min utbrändhet handlade inte om jobbet utan om annat, men det är fortfarande lika verkligt! Och det är lika för alla som hamnar i det.

Så kära Försäkringskassan, skippa era sunkiga och helt vidriga och omänskliga regler, se människan, ta in den individuella situationen och lyssna på vad som sägs från läkare, medmänniskor och framförallt den sjukskrivne! Ingen vill vara sjuk, ingen vill behöva gå på knäna!

LÄS MER: Utbrända Anna Hestner tar strid mot Försäkringskassan: "Om jag kan ge röst åt några andra så är det värt det" (21 november)

Nu har jag tagit tio steg tillbaka igen efter ert beslut. Fått tillbaka många av symptomen från tidigare och är rejält stressad och utmattad igen.

I stället för att kanske ha varit på god väg till att bli helt frisk igen, om jag hade fått följa min läkares och arbetsgivares ordinationer!

T

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel