Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: S: Avgift för fritids både tondövt och kostnadsdrivande

Ansvarig politiker, Jananders Mattsson (M), säger i media att det är nödvändigt att införa avgift för fritidsverksamheten i Östersunds kommun för att klara budget.

Debatt: Alliansen: Så vill vi ge barn och unga en rik och varierad fritid (26 februari)

Men att lägga budget handlar om att prioritera och att prioritera bort våra barns möjligheter till jämlik fritidsverksamhet är både tondövt och i längden kostnadsdrivande.

Att bemöta kritiken med att det finns planer på att istället ha kostnadsfri fritidsverksamhet i socioekonomiskt utsatta områden, sätter verkligen fingret på hur illa förankrat med verkligheten det här förslaget är. Det blir helt enkelt dubbelt fel.

Ett sådant förslag skulle för det första inte komma alla barn till del eftersom det för många skulle innebära allt för långa avstånd och restider med buss. För det andra skulle det leda till att de barn som besöker just den verksamheten känner sig utpekade, kanske inte kan gå tillsammans med sina kompisar och framförallt, det skulle öka segregationen i vår kommun.

För några barn kan fritidsklubbarnas existens i värsta fall vara avgörande för att fånga upp missförhållanden i till exempel hemmet. Fritidsklubben är och behöver få fortsätta vara en trygg plats för våra barn och unga som behöver den. Att införa inskrivning och avgift vore som att rycka undan mattan under fötterna för de redan mest utsatta. Något som inte bara är dumt, utan som också i längden kan leda till ännu större budgetavvikelser.

Listan på exempel på varför det vore oklokt att gå på detta förslag till beslut kan göras lång. Vi hoppas innerligt att det borgerliga styret ska komma till insikt, backa från förslaget och se vikten av att fritidsklubbarna fortsatt kan få finnas kvar.

Lit Häggenås S-förening: Jenny Sellsve, Lars Björk, Emma Tyrebo, Catharina Berg, Leif Persson, Sara Bengtlars

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel