Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: S: Bostaden är det viktigaste

Det är vargavinter och massmedia rapporterar att kommunens akutboende i Östersund inte räcker till för alla. Och det är ju helt enkelt fruktansvärt! Ingen ska behöva gå ut i nattkylan när det är så här kallt, tycker jag.

Trots kylan tvingas akutboendet avhysa hemlösa på grund av platsbrist – Lars: ”Två veckor sedan jag sov en hel natt” (2 mars)

Många hemlösa har ofta mycket annat än jakten på bostad att ta tag i, det kan vara drogmissbruk, psykisk ohälsa, ekonomiska skulder och annat. För att orka ta tag i det, och faktiskt kunna lyckas, är det oftast bäst att ha en bostad. Tryggheten med ett eget hem är det som kan ge kraft till att hantera problem. 

Östersunds kommun borde snabbt besluta att jobba enligt framgångsrika modellen "Bostad först", som andra kommuner redan gör. "Bostad först" ger personen möjlighet att hyra en egen lägenhet bland andra hyresgäster och får samtidigt stöd av ett team från kommunen för att kunna ta tag i övriga problem, få ett gott liv, må bra och klara av att bo i lägenheten.

Personen måste vara motiverad, så det är ingen totallösning för att få bort all hemlöshet. Men det är ett stort och viktigt steg för att få människor tillbaka in i samhället.

Kommunen behöver bestämma sig för att jobba med "Bostad först", som också rekommenderas av Socialstyrelsen. Genom det redan mycket goda samarbetet med Östersundshem, Rikshem och övriga fastighetsägare så borde det här kunna införas ganska snabbt och enkelt.

Förmodligen är det inte bara humant, utan ger snabbare och mer långvarig effekt och sänker samhällskostnaden.

Mona Modin Tjulin (S), Frösön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel