Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: (S)enioras: Ojämställdheten måste bekämpas varje dag

(S)enioras är en förening för socialdemokratiska kvinnor med år och erfarenhet i bagaget. Vi arbetar för att feminism ska förstås och bli verklighet.

Vi ser skillnaderna mellan kvinnor och män och vår analys är, precis som FN-konferensen i Peking 1995, att det är strukturellt betingat. Det betyder att män som grupp är överordnad kvinnor som grupp.

Detta gäller tyvärr fortfarande och synliggörs (om man väljer att se) på en mängd områden; löner, pensioner, sjukvård, utbildning, karriärmöjligheter, politiska positioner, socialtjänst, sexualiserat våld, psykisk hälsa, arbetstid, hemarbete, transporter, pornografi, krig, yrkesval, fattigdom, respekt, barnuppfostran, kläder, hunger, reklam, hedersrelaterat våld och förtryck, kyrkogårdar, föräldraförsäkring med mera …

Det är denna könsmaktsstruktur som skapat ojämställdhet i så många delar av samhället och som ska bekämpas. Det måste göras varje dag. Hela året. Alla år.

Men. Den 8 mars är den dag som FN har beslutat ska vara den internationella kvinnodagen. Då vi, som vill ha ett jämlikt och jämställt samhälle, tydliggör det, till exempel genom en kort insändare. För att påminna om vad som är och vad som ska förändras.

Att tala klarspråk är inte alltid lätt. Jag blev feminist när jag slog upp ordet i en ordbok för ungefär 35 år sedan. Det betydde ”den som ser orättvisan mellan könen och vill göra något åt det”. Då först begrep jag. Gör du?

Margareta Winberg, ordförande i (S)enioras

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel