Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: S: Nu sänker vi skatten för pensionärerna

Den S-ledda regeringen föreslår att skatten för pensionärer sänks med 4,4 miljarder kronor 2018. Det är dubbelt så mycket som regeringen tidigare aviserat och den enskilt största satsningen i höstens budget.

Redan 1 januari 2018 sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år. I Jämtland innebär det att 22 200 pensionärer får sänkt skatt.

Vid en inkomst på 17 000 kronor i månaden sänks pensionärsskatten med 410 kronor per månad. Tillsammans med höjt bostadstillägg innebär det till exempel att ensamstående pensionärer får upp till 900 kronor mer i plånboken varje månad.

Målet är att den orättfärdiga pensionärsskatten, det vill säga klyftan mellan skatten på pension och på lön, helt avskaffas till 2020.

Det handlar inte om snällhet, utan det är vårt moraliska ansvar att ta bort den klyfta som uppkom under högerns regeringstid. Skatten på pension blev under den borgerliga regeringens tid högre än på lön, eftersom en rad skattesänkningar genomfördes som bara omfattade arbetsinkomster.

Sedan regeringen tillträdde har arbetslösheten sjunkit och underskotten i de offentliga finanserna vänts till överskott. Sverige har nu den lägsta arbetslösheten sedan 2008 och 200 000 fler går till jobbet i dag än när regeringen tillträdde.

Nu ska den starka svenska ekonomin komma alla till del och därför tar regeringen större steg för att sänka skatten för pensionärer.

Kalle Olsson (S)

Anna-Caren Sätherberg (S)

riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel