Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Så kan vi tillsammans få en fungerande sjukvård i Region JH

Annons

Låt oss hjälpas åt att skapa en fungerande sjukvård.

Lita på naturen och använd den! Inklusive din egen kropp. Den är en oerhört robust och självläkande organism, en konstruktion som fungerat i hundratusentals år.

Ge kroppen förutsättningar genom att ta hand om den. Sömn, kost och aktivitet. Skaffa dig någon att tycka om, något att göra och något att tro på. Utveckla din tillit till omgivningen. De flesta medmänniskor vill dig väl. Var lite snällare än du måste!

Om kroppen krånglar. Börja med att fråga någon närstående och sök information på 1177.se eller ring 1177. Är det akut; ring 112.

Använd ”Mina vårdkontakter” på 1177 så kan pappersbreven bli färre. Fler och fler funktioner läggs till där.

Inför besök: Formulera vad som är viktigt för dig! Skriv ner vilka läkemedel du använder och hur.

Kom i håg: Jorden är en farlig plats. Alla dör! Men medan du lever, lev. Krämpor och skröplighet kommer med åren. Var beredd på det!

Budskap till politikerna, regionens och kommunernas tjänstemän och chefer: Låt vården vårda! Vårdpersonal vet vad som är viktigt. Gör något varje dag för att rekrytera läkare till hälsocentralerna.

Budskap till vårdpersonalen: Vårda!

Budskap till sjukhusläkarna: Beakta att de flesta av era patienter är geriatriska! Planera utskrivningarna. Kom ut och arbeta på hälsocentral! Åtminstone då och då!

Budskap till distriktsläkarna: Kom ut och arbeta mer med hembesök. Kanske ett i veckan?

Budskap till ambulanssjuksköterskorna: Ni har en oerhörd kompetens att utveckla samverkan med kommundistriktssköterskor anhöriga och hälsocentralerna.

Budskap till kommunernas distriktssköterskor: Efterfråga fler hembesök av läkare.

Kanske är du bekant med någon läkare som ännu inte upptäckt Jämtland Härjedalen och hur spännande, och utmanande jobbet på hälsocentraler här är? Det är helt fantastiskt roligt.

Kontinuitet och långvariga relationer är det som ger en trygg vård. Det kan aldrig stafettläkare åstadkomma, hur duktiga de än är. Men de kan flytta hit och ta en anställning.

Vi är 130 000 innevånare i regionen. Planera och budgetera för att skapa tjänsteutrymme på hälsocentralerna för 130 distriktssköterskor, 130 undersköterskor och 130 läkare, dessutom en hel del psykologer, sjukgymnaster, barnmorskor, administratörer och sekreterare. Det är förutsättningar för de nationella slagorden ”God och nära vård.”

Läkare i regionens tjänst sedan 1900-talet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel