Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Saltningen av vägarna måste utvärderas

Reaktion på Trafikverkets inlägg ”Säkerheten går alltid först” (21 december 2020):

Självklart måste säkerheten sättas främst. Jag vill relatera följande resonemang till ett svar jag erhållit från Trafikverket när det gäller saltningen av våra vägar.

Jag menar att ett statligt verk förväntas använda de vetenskapliga metoder som finns för att trygga säkerheten. Sålunda efterfrågade jag utvärdering av saltning av vägar i Jämtland. Svaret jag fick från Trafikverket var att ”Vi utvärderar inte saltningen av vägar, vi räknar antalet fordon på vägarna som grund för saltning”.

Att använda en sådan metod när vi vet att miljön belastas särskilt hårt av saltet får anses som vetenskapligt förkastligt.

När det gäller hastighetssänkningarna så har vi medborgare krav på att en statlig myndighet som Trafikverket naturligtvis måste följa upp och analysera en så omfattande åtgärd.

Om man nu använder argument som att man vill minska antalet döda i trafiken så förväntar vi oss att Trafikverket redovisar hur många liv man räddat på de vägsträckor som fått förändrad hastighetsbegränsning.

I redovisningen måste det framgå de olyckor som är kopplade till angiven hastighetsbegränsning så att man kan värdera åtgärdens nyttighet. De olyckor som är relaterade till andra orsaker måste då räknas bort.

Per-Martin Edström, Nälden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel