Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Samråd om Tegelplan bara ett spel för galleriet

Efter att ha tagit del av kommunens svar i samrådsredogörelsen gällande förslag till ny detaljplan för Tegelplan, förvånas jag över den nonchalans som Östersunds kommuns tjänstemän vid samhällsbyggnad visat i svaren gentemot alla relevanta synpunkter från befintliga hyresgäster kring Tegelplan.

Boende kritiska till byggplaner på Tegelplan - Annie Johansson: "Nu flyttar jag var min första tanke" (5 juli 2017)

Exempelvis har man medvetet valt att bortse från 24 synpunkter gällande skada av extrem förtätning och bygghöjder, genom att hårdvinkla tolkningen av plan- och bygglagens "allmänna och enskildas intressen” för att tillmötesgå exploatörens krav på vinstmaximering, framför att respektera intentionen med lagen, att minimera skadan för dem som berörs av nybyggnation.

Kortfattat säger lagen att när en kommun tar fram en detaljplan måste kommunen beakta betydande olägenheter för boende i befintliga fastigheter i form av ökad insyn, sämre ljusförhållanden, trafik, parkering, buller etcetera.

Anmärkningsvärt är att kommunen till vare pris väljer att driva igenom en detaljplan med låg eller ingen acceptans framför en mer realistisk välkomnande plan som kan realiseras utan att det skapas osämja och kaos i boendet vid Tegelplan. 

Protesterna lönade sig – höghus på Tegelplan får färre våningar (23 januari)

Vid ett telefonsamtal med en tjänsteman kan budskapet tolkas som: ”Vi hör vad ni säger, men vi gör ändå vad som krävs för att plan 2040 gällande förtätning av staden ska realiseras, oavsett skada".

Därför upplevs Östersunds kommun inbjudan till samråd enbart som ett spel för galleriet i stället för ett konstruktivt demokratiskt samråd i processarbetet för en ny detaljplan.

Han planerar för ny Fagerskrapa – vill bygga lägenheter på Ica Blå Centers tak (15 juni 2016)

Inför höstens kommunval kan vi alla fundera över om vi ska ha nuvarande politiker som utan betänkligheter är villiga att placera ett flertal betongkolosser med upp till 35 meter höjd framför hundratals sov- och vardagsrumsfönster?

Hans Wessén, Tegelplan, Östersund    

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel