Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sänkt skatt en jackpott för de rika

Medelklassen har gått i allians med de rika. I utbyte mot kortsiktiga fördelar som skattelättnader, rut- och rot-avdrag etcetera, röstar man fram ett samhälle som de själva förlorar på.

När M 2010 mätte det samlade utfallet av fyra års politik konstaterade man att de som tjänar över 52 000 kronor per månad fått 3 900 extra varje månad. Medelsvensson, med en inkomst runt 25 000, fick ett tillskott på 1 800 kronor.

Samtidigt granskade S landets 50 000 personer med en inkomst över 1 miljon. De fick i genomsnitt 6 000 kronor mer – och de riktigt rika har vunnit ännu mer.

När förmögenhetsskatten avskaffades fick de 3 procent av befolkningen som över huvud taget betalade denna skatt dela på över 6 miljarder. Så slapp finansmannen Fredrik Lundberg skatt på 39 miljoner om året, Ericssons Carl-Henric Svanberg 6 miljoner och Jacob Wallenberg 1 miljon.

Och så fastighetskatten. För många husägare blev det ingen större skillnad. "Fastighetsavgiften" som infördes blev lika med vad man tidigare betalade i fastighetsskatt.

Men för de rika var det en jackpott. Den som i det gamla systemet exempelvis ägde en bostad taxerad till 4,5 miljoner, betalade 45 000 kronor per år i skatt. Den som äger ett gods värt 50 miljoner slipper ifrån en skatt på 500 000 per år, och kommer nu undan med en avgift på maximalt 6 125 kronor per år.

Poängen med sifferexercisen är att övertyga om att många medelinkomsttagare tror sig vara vinnare, men har i praktiken sålt sin röst för "peanuts", bara för att se höginkomsttagarna casha in storvinsten.

Pensionärer, arbetslösa och sjuka betalar däremot 8,1 procent högre skatt än alla de andra, och omfattas heller inte av de skattelättnader som de riktigt rika tjänar hundratals tusen om år på.

Rättvisetörstande realist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel