Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Satsa på förskolan nu

Vad beror det på att så många pedagoger inom förskolan lämnar yrket? Och att sjukskrivningar ökar? Och att antalet barn som behöver extra stöd och insatser ökar?

Besparingar under lång tid är självklart en stor del av förklaringen. Pedagogerna springer fortare och fortare för att räcka till att tillgodose varje barns behov Och som utbildad pedagog vill man ju absolut kunna arbeta utifrån läroplanen som är styrdokument. Men tyvärr ser inte verkligheten ut så. Ofta består dagen av prioriteringar och pedagoger hamnar i samvetsstress, vilket leder till sjukskrivningar.

Politiker måste ta detta på allvar. Minska barngrupperna så att alla pedagoger och barn får det de har rätt till De flesta lokalpolitiker går ut och säger att man vill satsa på förskolan. Ja, det byggs och renoveras, men det hjälper inte.

Här i Östersund har politiker lovat minska barngrupperna under många många år, men inget händer. Att följa Skolverkets riktlinjer verkar inte heller så viktigt.

Forskningen visar gång på gång att det inte är bra att vistas i stora grupper under större delen av dagen, särskilt för de minsta barnen.

Jag hoppas innerligt att riktlinjerna blir lag Det lönar sig alltid att satsa på barnens omsorg, utbildning, hälsa och framtid Det visar också forskningen.

När coronasmittan är över välkomnar  vi politikerna ut i verksamheten.

A. N.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel