Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: SD: Viktigt att Myhrbodarna behandlas som ett kulturarv

Annons

Debatten kring Myhrbodarnas vara eller icke vara har nu pågått under en tid. Det viktigaste att ta i beaktning är att Myhrbodarna är en kulturmärkt fäbodvall och bör behandlas därefter. Fäbodmiljöer är en stor och historiskt viktig del av Jämtlands kulturmiljöer. De utgör ett viktigt kulturarv för länet och även för Sverige.

Bondesamhället och alla de småbönder som verkat har varit med och byggt upp vårt land och lagt grunden för de möjligheter och förmåner vi får åtnjuta i dag.

Förutom ett kulturarv värt att bevara utgör Myhrbodarna även en viktig besöksnäring för Krokoms kommun. De eldsjälar som bevarar, förvaltar och levandegör våra fäbodmiljöer ska bemötas med respekt och samhällets stöd. Att utan dialog och lösningsinitiativ polisanmäla en verksamhet på de grunder man presenterat är ett hån mot vårt kulturarv och de människor som arbetat hårt för att verksamheten ska kunna leva vidare.

Givetvis är det viktigt att förhålla sig till rådande regelverk. Det betyder dock inte att man skoningslöst kan ta sig rätten att demolera och förstöra vad som helst eller hur som helst. Man bör rimligen kunna hantera situationer likt denna på ett pragmatiskt och lösningsfokuserat sätt. Man bör också alltid ha länets, kommunens och medborgarnas intressen som högsta prioritet.

Myhrbodarna är ett kulturarv och ska inte motarbetas av vare sig kommunala tjänstemän, länsstyrelser eller makthavare.

Cassandra Sundin (SD) riksdagsledamot, kulturutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel