Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Siwertsson: Silverklo (C) försöker smita undan sitt ansvar

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Tom Silverklo (C), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Jämtland Härjedalen, försöker smita undan sitt ansvar som sjukvårdspolitiker, när han påstår att det bara blir populistiskt om han skulle yttra sig offentligt om vad som sker inom hans fögderi, nu under coronakrisen.

Sjukvårdsnämndens ordförande om läget i regionen – och diskussionerna kring skidturismen: ”Inte mandat att stänga eller bestämma” (28 mars)

En högst märklig inställning. Politiker är förtroendevalda, det vill säga, valda av folket, vilket innebär att det förtroendet också ska vårdas. 

Det vårdas exempelvis genom offentlig peppning och beröm av den personal som nu kommer att få arbeta under ytterst ansträngande former och med den egna hälsan och sina anhörigas hälsa som insats. Men det vårdas inte genom som han säger ”upphäva alkoholmonopolet”. Ett häpnadsväckande uttalande i tider som dessa!

Det vårdas genom offentlig dialog med oss medborgare. Lugnande besked, uppmaning om restriktioner och förklaringar om varför det ena och det andra beslutats som det gjorts och så vidare.

Då gäller det inte att sitta och vänta på att journalister hör av sig med frågor, utan då är man som förtroendevald skyldig att själ ta initiativ till den offentliga dialogen.

Självklart är professionen de som bäst vet vad som behöver göras och så ska det också vara, men ansvaret vilar ytterst på den politiska ledningen. Den tystnad som har rått och råder från det hållet i dagar som dessa, duger således inte!

Christer Siwertsson, oberoende debattör och f d moderat regionråd 2010–2018

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel