Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Sjukvård är ingen industri som ”producerar” vård

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Annons

Blev ledsen när jag läste hur Skistarchefen återger att vår regiondirektör Hans Svensson sagt att han har läget under kontroll. Man får ju hoppas att det inte är en ordagrann återgivning. Eller vet du mer än alla oss andra, Hans Svensson?

Vårdchefen om Skistars beslut att fortsätta hålla backarna öppna: ”Jag är inte förvånad – de lyssnar inte på småfolket” (25 mars)

Kommer du i så fall ner på akutmottagningen vecka 15 och hugger i? Jag tror det skulle uppskattas. Verkligen.

Jag hoppas att något gott ändå ska komma ur denna kris. Att folket inser att det är farligt att organisera hälso- och sjukvård utifrån modeller tagna från helt andra områden.

Att de inser att strateger, administratörer och mellanchefer som vill mäta ”vårdtjänster” och införa ett excel-dokument för att effektivisera inte är de som kommer att ta oss ur detta.

Sjukvård är inte och kommer aldrig bli en industri som ”producerar” vård. Köp och sälj mellan olika enheter tillför inget värde i vår organisation, utan genererar bara ytterligare administration och riskerar ändå att resurserna fördelas felaktigt. Diagnostiska enheter (som kan sätta ett pris som de sedan kan justera upp) går plus, medan de enheter som vårdar multisjuka gamla går back, eftersom de inte säljer något.

Att de inser att de som de facto vårdar våra sjuka (sjuksköterskorna) inte får den lön och de arbetsvillkor de förtjänar, vilket innebär att många av dem flyr in en administrativ tjänst som ”vårdutvecklare”.

Men vad vi behöver är inte fler utvärderingar, rutiner och styrdokument. Administrationen börjar lätt leva sitt eget liv och dränerar kärnverksamheten.

Det är allvar nu. Vi måste försöka komma tillbaka till vårt kärnuppdrag. Vi är här för att trösta, lindra och bota. Inte för att skriva en till rutin eller strö floskler som att vi har koll på läget runt oss.

En vårdnära medarbetare som önskar vara anonym

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel