Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skamligt att regionen inte betalar för en tjänst som vi använder

Annons

Tobiasregistret är det svenska nationella registret för blodstamceller. Genom registret finner sjuka människor passande givare av blodstamceller.

Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas med blodstamceller. Tobiasregistret matchar patienten med lämplig givare i Sverige eller utomlands. Varje år utförs cirka 250 blodstamcellsdonationer i Sverige.

Regionstyrelsen tog i oktober beslut att inte betala till detta donationsregister, trots att vi i regionen har patienter som tack vare detta register lever i dag. Region Jämtland Härjedalen har cirka fem patienter varje år som får stamceller med hjälp av detta register.

Motiveringen till varför man inte solidariskt betalat till detta register är att man inte är nöjd med utformningen att olika register hanteras olika, och att man vill se ett sammanhållet system för alla kvalitetsregister. Man hänvisar även till regionens ansträngda ekonomi. 

Att likställa Tobiasregistret, som är ett donationsregister, med andra kvalitetsregister anser vi i Vänsterpartiet inte är rimligt, och att inte solidariskt betala för en tjänst som man nyttjar är skamligt.

Marie Svensson (V) regionfullmäktige

Elin Hoffner (V) regionstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons