Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skattehöjningen kommer inte att lösa problemen

 
Miljardunderskottet i vården
Visa alla artiklar

Angående den skattehöjning som den blågröna politiska ledningen har beslutat om, anser jag följande! Den skattehöjning på 50 öre är som att "korka igen" ett av flera hundratals hål i det "sjunkande skeppet" med de få korkar man har. Denna höjning är tänkt att täcka en accelererande kostnadsutveckling för medicin, en utveckling politiken inte styr över, samt våra övriga kostnader som politiken kan påverka. Detta kortsiktiga "tänk" kommer inte att lösa problemen. Enligt en prognos ska denna höjning generera cirka 135 miljoner per år som tillskott i regionens budget. Så kan det vara kortsiktigt! Åtgärden kommer inte att bromsa utvecklingen!

För mig är det som en "piss i havet" eftersom hålen blir bara större och större i det "sjunkande skeppet". Tyvärr så ägnar sig politikerna idag åt kortsiktiga och principiellt effektlösa och ej eftertänksamma brandkårsutryckningar, hellre än att tänka regional utvecklingspotential och agera långsiktigt progressivt med strategiska åtgärder med lång framförhållning. Naturligtvis är vår demografi inte gynnsam som den ser ut just nu!

Kan politiken arbeta för, och förändra denna utveckling? Naturligtvis ifall "man" vill och inte bara pratar om att hela Sverige ska leva. Jag har flera tankar om detta!

En är att vi får se en samordnad långsiktig regionalpolitisk plan, där kommunerna och regionen och regionala näringslivet tillsammans gör en total genomlysning av behov och åtgärder, för att med gemensamma krafter med konstruktiva förslag och strategiska idéer agera. En regionalpolitiskt utvecklingsplan som blir slagkraftig gentemot riksdag och regering.

Inte förrän våra riksdagsledamöter/regering agerar genom beslut och åtgärder för att hela Sverige ska få leva så kommer de kortsiktiga och i sak effektlösa brandkårsutryckningarna att fortsätta sätta sina bomärken.

För att citera en förvaltningskunnig och mycket erfaren person där jag tycker lika:

"Jag blir ganska trött på att höra alla 'tuffa tag', 'svåra beslut' och 'kraftfulla åtgärder'. Vet att det är lätt att 'rida från läktaren' men i själva verket är det ganska enkelt. Ta reda på var pengarna tar vägen - kom överens om åtgärderna politiskt - tillsätt tjänstemän som gör som politiken säger - följ upp verksamheten varje vecka - utkräv ansvar för den som inte följer planen och engagera dom många medarbetarna. Så har många företag och offentliga verksamheter löst motsvarande svåra lägen tidigare. Vad väntar ni på`? Skattebetalarnas plånböcker blöder redan. I själva verket har ni redan höjt skatten genom att medge de underskott regionen visat de senaste åren."

Här gäller det att tänka efter före.

Thomas Gutke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel