Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skolans kökspersonal måste utbildas om specialkost

I över 100 av Sveriges kommuner saknas beslut om obligatorisk vidareutbildning för kökspersonal som hanterar specialkost i våra skolor!

Unga Allergikers Riksförbund och Svenska Celiaki Ungdomsförbundet avslutade 2017 ett flerårigt projekt, Tillgängligskolan.nu. Ett av syftet med projektet var att kartlägga vad som behövs för att elever med astma, allergi, celiaki och intolerans ska må bra i skolan.

Ett av de största problemen som framkom inom projektet är kring mat som serveras i skolan. Både vid skollunch och vid andra tillfället som hemkunskap, mellanmål och fika vid utflykter.

Mot bakgrund av detta har Unga Allergikers Riksförbund genomfört en enkät som 219 av Sveriges kommuner har svarat på. Och det är i svaren från den som det framkommer att det saknas beslut om obligatorisk vidareutbildning för kökspersonal som hanterar specialkost i skolan.

Nationella riktlinjer kring utbildning av specialkost skulle ge en tryggare tillvaro för skolan och förskolans elever, och samtidigt ge kökspersonalen en ökad kunskap och trygghet i sitt arbete.

Vi vill uppmana politiker och tjänstemän i Östersunds kommun och grannkommunerna Ragunda, Krokom, Berg och Åre att säkra barn och ungas hälsa genom att göra utbildning av specialkosthantering till en självklar del av kökspersonalens kompetensutveckling.

Unga Allergiker Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel