Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Slutreplik från #femövertolv: Därför ska ingen utvisas till Afghanistan

PE menar att Migrationsverkets uppgift inte är att uppfylla drömmar. Det är förvisso sant, deras uppgift är att rädda liv.

Insändare: Replik: Att Afghanistan är farligt, ska det automatiskt ge asylrätt? (25 november)

Den stora grupp ensamkommande som var barn när de kom hade i stor utsträckning asylskäl utifrån de tre FN-konventioner som Sverige skrivit på.

Dessa skäl negligerades genom den tillfälliga och retroaktiva asyllagen som tagit bort vissa asylgrunder samt genom att ingå ett tvingande samförståndsavtal med Afghanistan. Ett avtal som ger Afghanistan stora pengar i form av bistånd som hamnar i korrupta händer och att Afghanistan skulle säga upp det är därför utsiktslöst.

Ungdomarnas asylansökningar prioriterades inte, vilket innebar att många hann bli myndiga innan deras första beslut kom, vilket innebar att man behandlat dem som vuxna i stället för som de barn de var när de kom, vilket bara det borde ha inneburit permanenta uppehållstillstånd. I vissa fall har man medvetet inväntat 18-årsdagen för att i enlighet med samförståndsavtalet deportera dem, då det inte behövs ett ordnat mottagande efter 18 års ålder.

Att dessa ungdomar skulle sakna asylskäl är alltså en sanning med modifikation. Sverige har sett till att anpassa lagstiftningen för att kunna neka så många som möjligt skydd.

Att ungdomarna har drömmar är inte konstigt. När man är i 20-årsåldern (som de flesta är nu) och har spenderat en fjärdedel av sitt liv i vakuum och väntan så kan väl var och en med lite inlevelseförmåga inse att dessa ungdomar precis som våra infödda ungdomar i samma ålder har drömmar och längtar efter att få börja leva.

Återigen säkerhetsläget i Afghanistan; PE gör en jämförelse mellan Sverige och Afghanistan som liknar att jämföra äpplen och päron. Att bara jämföra antalet döda i brott haltar betänkligt. Man måste också titta på orsaker till att människor dödas, i vilka kretsar, i vilken mån civilbefolkningen påverkas och så vidare.

Dessutom finns en utbredd förföljelse av olika grupper i Afghanistan, en situation som vi inte på långt när har i Sverige. Enligt FN:s mänskliga rättigheter ska enbart risken för förföljelse, död och tortyr vara tillräcklig orsak för att beviljas asyl. Något som Sverige ständigt bryter mot.

Varför går UD, UNHCR, Amnesty, Röda Korset, Rädda Barnen med flera ut och varnar för säkerhetsläget i hela Afghanistan och avråder från utvisningar (alla utom UD) om det blivit så mycket bättre? Samir ABU Eid, Stefan Åsberg (SVT) och Lara Logan (CBS 60 minutes) har under sommaren och hösten gjort reportage från Afghanistan och bilden är entydig; säkerhetsläget är allvarligt försämrat.

Situationen i Kabul, som av Migrationsverket beskrivs som tillräckligt säker för internflykt (något som Sverige är ensamt om att hänvisa till), är enligt dessa reportrar värre än på många år.

Med PE:s resonemang så finns ingen anledning för Sverige att bevilja asyl för någon någonsin. Naturligtvis finns krafter i samhället som vill ha det så, men där är #femövertolv av kraftigt motsatt åsikt.

Nej PE, Migrationsverket ska inte vara en drömfabrik, men ska rädda liv i både bokstavlig och bildlig mening. Därför ska ingen utvisas till Afghanistan av säkerhetsskäl och med hänsyn till de mänskliga rättigheterna.

Nätverket #femövertolv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel