Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Smittskyddsläkaren har inget mandat att stänga några skidområden

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Den pågående pandemin innebär stora utmaningar för länets sjukvård och den kommunala omsorgen när det gäller till exempel bemanning, omfördelning av resurser, transportkapacitet av patienter och tillgång till skyddsutrustning. Samverkan och korrekt information är viktiga delar för att vi tillsammans ska kunna mildra effekterna av pandemin.

Jag vill av den anledningen klargöra några missuppfattningar kring smittskyddsläkarens mandat och bedömning som framkommit i media den senaste tiden kopplat till våra fjällområden.

För det första; Smittskyddsläkaren har inget mandat att stänga några skidområden. Om det finns risk för spridning av en samhällsfarlig sjukdom kan smittskyddsläkaren i regionen under vissa omständigheter fatta beslut om att sätta en enskild individ i karantän. Det är bara Folkhälsomyndigheten eller andra statliga myndigheter som kan besluta om avstängning av större geografiska områden eller hela grupper av individer. Stängning av liftsystemen har diskuterats men bedömdes av nationella myndigheter inte som en åtgärd som i sig skulle ha avgörande påverkan på smittspridningstakten.

För det andra; Destination Åre och Skistar har i dialog med mig vidtagit åtgärder för att begränsa smittspridningen. Bland annat beslutades om att stänga afterski-verksamheten, men även åtgärder kopplade till liftverksamhet och restaurangverksamhet.

Dessa åtgärder bedömdes av Folkhälsomyndigheten som adekvata och långtgående i syfte att minska risken för smittspridning i samband med lift och restaurangverksamhet. Det innebär på inget sätt att risken för smittspridning i samhället i stort är eliminerad och att läget därmed är under kontroll.

Vi har alla en skyldighet enligt smittskyddslagen att vidta de åtgärder som krävs för att skydda andra mot smitta. Den som vet eller har anledning att misstänka att han eller hon har insjuknat i covid-19 ska avstå från fysiska kontakter utanför hushållet och resor med allmänna kommunikationsmedel.

Avslutningsvis vill jag rikta följande uppmaning till allmänheten för att vi gemensamt ska kunna bidra till att avlasta sjukvården och kommunal omsorg under den pågående pandemin: Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Stanna hemma när du är sjuk och två dagar till. Skydda de äldre från smitta. Res inte till en annan region om resan inte är helt nödvändig.

Ta hand om dig – och andra.

Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel