Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Snart står ni utan personal och med fulla vårdavdelningar

Annons

Det är ganska så fascinerande hur vi lugnar våra patienter med att det bedrivs en god och säker vård. Att runt fem sjuksköterskor säger upp sig på en avdelning verkar inte hota patientsäkerheten och inte heller vara särskilt alarmerande.

Sköterskor lämnar regionen i protest: ”Rädslan nu är att man stänger en avdelning helt” (21 februari)

Men vad gör då dessa fem personer, för nog tusan är de mer än bara namn på ett papper? De ser till att vi får vård, dag som natt, i akuta situationer och i stabila lägen. De vänder ut och in på sig själva så att vi utåt kan säga att vi har en god och säker vård.

Och jag skulle även vilja säga att det är i underkant att säga att fem personer sagt upp sig. Tittar vi lite i backspegeln är det ju bra många fler än så som sagt upp sig det senaste halvåret.

Fackets oro efter turbulensen – bemanningsbolag lockar anställda på sjukhuset: ”Översköljda med erbjudanden” (25 februari)

Att det inte ska vara kännbart att fem, stabila, duktiga personer säger upp sig tycker jag speglar en del av det värdet Region Jämtland Härjedalen sätter på sin personal. Borde inte intresset ligga i varför de slutar och vad man tänker göra åt det, och den absolut viktigaste frågan; Vad försöker vi göra för att få behålla dessa kompetenta sjuksköterskor?

Nu vrider man på det lite, och menar att en del slutar på grund av lång resväg, andra för att de vill testa på nya saker och vissa för att de ska iväg och arbeta som stafettsjuksköterskor. Och visst är det så att man går nya vägar, men varför? Varför vill man inte längre jobba för regionen? Kan det vara så enkelt att det beror på att arbetsvillkoren försämras?

Vi alla vet att arbetsvillkoren försämras avsevärt på många vårdavdelningar när de nya avtalen börjar gälla i april, och givetvis har flertalet sagt upp sig i frustration. Men Region Jämtland Härjedalen, ta då detta till er. Försök finna en lösning. För snart står ni utan personal med fulla vårdavdelningar.

Är det läge att dra i handbromsen innan ytterligare fem säger upp sig? Snart är vi uppe i det där 20-talet som tydligen skulle utgöra ett väldigt stort problem, och då är det mer än bara tråkigt att folk slutar, då är det total katastrof.

Miryam Condé, sjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel