Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Snöröjarna borde ha varit ute konstant

Det är inte underligt att det blir snökaos i trafiken, när det snöar som det gjort senaste dagarna. Jag åkte från Krokom vid 15-tiden i går (måndag) och det hade då börjat snöa. Prognoserna var att det skulle komma stora mängder under många timmar.

I mitt sinne förväntade jag mig att snöröjarna skulle vara på tårna och köra i stort sett nonstop tills ovädret var över!

Jag åker till träningen cirka 20 och hem 21.30, men ser fortfarande inte till någon aktivitet, varken i centrala delar av staden eller Frösön (nu ligger det 1–2 decimeter).

Vid 23.50 hör jag en traktor som kommer över gångbron och gör ett smalt spår som stannar vid tunneln på Frösösidan. Har fortfarande inte sett några andra fordon.

Kliver upp 06.30 och ser att det kommit stora mängder snö och förmodligen är det inte kört något mer över gångbron, då folk pulsar i djupsnö.

Borde man inte ha varit ute konstant från 15–16-tiden dagen innan, för att hålla undan, om man vet att det kommer att snöa stora mängder? Detta för att undvika kaoset.

Att spara pengar på detta sätt är nog kontraproduktivt, då en enda olycka med ambulanstransport, bärgare som måste ut, eller att folk inte når sina jobb, och så vidare, kostar stora summor skattepengar.

Det skulle ju kunna vara ett skäl till att staten borde ansvara både för sjukvård och snöröjning och sandning, även om man utnyttjar entreprenad, så att man kan se hur den ena besparingen kan påverka kostnader i andra änden. Särskilt i coronatider, med överbelastad sjukvård, behövs ingen påfyllning med olycksfall på grund av eftersatt snöröjning.

Personerna som kör maskinerna vill nog inget hellre än att ploga, medan någon chef håller hårt i plånboken och helst vill vänta tills det slutat snöa, och absolut inte tid vill att någon maskin ska vara ute och köra på OB-tid.

För att se helheten måste man nog samköra systemen, då människan bakom inte kan det själv.

Hasse k

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel