Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Social dumpning av de inskrivna på K2

Annons

Regionen genomförde en regelrätt social dumpning av alla inskrivna på K2 när enheten stängdes 31 december.

K2 har bedrivit rehabiliteringsvård för cirka 75 inskrivna under 15 års tid. Enligt regionens politiker, tjänstemän och chefer har den enbart varit en social mötesplats. Men det glöms bort att det funnits rehabiliterande personal som arbetsterapeuter, socionomer och sjukgymnaster förutom vårdare.

Gamla deltagare dumpas till kommunal verksamhet. I de flesta fall social verksamhet på Östersunds kommun utan personal med erfarenhet av patientgruppen (allt ifrån neuropsykiatriska tillstånd till psykisk ohälsa). Men även till boendestöd, kontaktpersoner och liknande åtgärder (om man har tur).

Precis som när Frösö sjukhus stängde på 1990-talet kommer dessa personer ha svårt att skapa en bra tillvaro.

Regionen tycks tro att länets kommuner har obegränsat med pengar, men de är också underfinansierade. Exempelvis har Krokoms kommun just skurit bort hälften av alla tjänster i boendestödet.

I många andra kommuner finns ingen verksamhet för psykisk ohälsa. Varken med mötesplatser eller andra åtgärder. Detta kommer även att belasta akutpsykiatrins avdelningar, som är överfulla.

K2 har varit en billig åtgärd jämfört med akutpsykiatri. Kostnaden har varit cirka 400 000 kronor. Ett akutdygn inom psykiatri kostar cirka 15 000 (ett besök på K2 cirka 200).

Samtidigt som regionen stänger K2:s återhämtningsenhet öppnas det upp nya enheter i hela Tröndelag. I Norge är den senaste trenden att arbeta med återhämtning liknande K2. Där satsas det. Vilket ofta är en billig verksamhet. Återhämtning är som ett vaccin mot psykisk ohälsa för att förhindra ett återinsjuknande.

Thomas Höglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel