Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sol och vind räcker inte långt i Tyskland 

Tysklands koldioxidutsläpp är störst i Europa. Koldioxidutsläppet per invånare är i dag dubbelt så stort som utsläppet per invånare i Sverige. Trots stora satsningar på sol och vind.

Tyska regeringens mål är att minska det sammanlagda koldioxid utsläppet till cirka 553 miljoner ton år 2030. Men det tyska koldioxidutsläppet omräknat per invånare kommer fortfarande att vara större än dagens svenska.

Hög levnadsstandard kräver tillgång till billig energi. Kina exporterar i dag kolkraftverk till afrikanska länder. Ny teknik och koldioxidbesparande åtgärder måste komma fram för att minska världens koldioxidutsläpp. Kanske fjärde generationens kärnkraft eller toriumbaserad kärnkraft är ett av många alternativ.

En gemensam europeisk forsknings- och utvecklingsinsats kommer att krävas. Alla åtgärder för att minska koldioxidutsläppen i Sverige är bra. Men det måste finnas en balans mellan verkningsfulla åtgärder och landets ekonomi.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel