Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Solceller borde vara en självklarhet på alla byggnader

Annons

Klimatomställningen innebär att vi behöver mer el för fossilfria transporter och uppvärmning, samtidigt som vi minskar utsläppen av växthusgaser.

Vindkraften svarar redan för cirka 15 procent av Sveriges elproduktion. Och nu är också solceller lönsamma.

Framsynta fastighetsägare har redan genomfört pilotprojekt. De flesta byggnader kan med solceller täcka en betydande del av sitt elbehov, inklusive behov för att ladda elbil.

Nya batterilösningar finns och kommer, i kombination med solceller för lokal elproduktion, att kunna minska behovet av utbyggda elnät. Solceller som integrerat tak- eller fasadmaterial kan bidra till kostnadseffektiv och spännande arkitektur. Ofta erbjuds 25 års garanti.

Solceller är enkla att sköta – oftast behöver de bara rengöras för att bibehålla full effekt – och hus med solceller talar om att de är hållbara.

Det är bråttom med omställningen, och både myndigheter och bostadsföretag borde skynda sig att gå före. Solceller måste vara ett självklart inslag på alla byggnader. Nybyggen kan till och med bli ”plushus”, som producerar mer el än de gör av med. Beslutsfattare, gå till beslut så fort som möjligt.

Per-Olof Järvegren, aktiv i Fridays for future

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel